93. ART DIRECTORS CLUB NEW YORK

Art Directors Club je vodeća organizacija za integrisane medije i prvi međunarodni kreativni kolektiv te vrste. Osnovan u Njujorku 1920. godine, ADC je neprofitna organizacija sa članstvom, čija misija je da POVEŽE, PROVOCIRA i UZDIŽE menjajući svet ideja. Koncentriše se na najviše standarde kvaliteta i integriteta u vizuelnoj komunikaciji i ohrabruje studente i mlade profesionalce da se bave dizajnom. ADC pruža plodno tle kreativcima iz sfera advertajzinga, dizajna, interaktivnih medija i komunikacija da istražuju smer u kom se menjaju i zbližavaju te industrije.


Od 1920. godine svetski umetnici vizuelnih komunikacija izlagali su i postavljali standarde na svojim izložbama isključivo u Njujorku. Ko je hteo da se informiše, da bude u toku sa savremenim tendencijama, morao je da ode u Njujork. Rukovodstvo ADC-a je 2009. godine uvidelo globalnu važnost vizuelnih komunikacija i želelo je da svoj kreativni uticaj približi građanima Evrope, pa su izabrali regionalne predstavnike ADC-a za pojedina evropska područja. Za oficijelnog predstavnika za jugoistočnu Evropu izabran je ugledni umetnik, profesor Eduard Čehovin, koji je pratio rad ”Galerije ITD” na Petrovaradinskoj tvrđavi i kada se biralo mesto održavanja između Beograda, Budimpešte, Zagreba, Sarajeva, Bukurešta, Sofije, on je svojim autoritetom presudio da to bude Novi Sad i Galerija ITD, koja se nalazi u kreativnoj zoni Petrovaradinske tvrđave, a koja je u prethodnom periodu promovisala i predstavljala članove Art direktor kluba Srbije, tako je Novi Sad u isto vreme, iste godine kada su izložbu ADC-a videli građani Londona, Pariza, Amsterdama…bio u prilici da predstavi nagrađene radove putujuće izložbe ADC-a iz Njujorka.

Ova izložba je svojim značajem i uticajem, ako se zna da je samo 20-ak evropskih gradova dobilo privilegiju promocije nagrađenih radova, svakako doprinela da Novi Sad bude upisan na mapu najznačajnijih događaja iz savremene vizuelne umetnosti Evrope.

Izložba će se održati u Galeriji ITD (Institut za Transfuziju Dizajna), pored sata, na Petrovaradinskoj tvrđavi od 02. do 24. oktobra 2015. godine.