Izložba „40 godina plakata Branislava Radoševića“

S radošću Vas obaveštavamo da će 18. decembra u 18 sati, u Galeriji ITD – Institut za transfuziju dizajna, na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, biti otvorena retrospektivna izložba „40 godina plakata Branislava Radoševića“, na kojoj će biti predstavljeno preko 70 radova iz opusa ovog podjednako reprezentativnog, samosvojnog i plodnog stvaraoca u sferi savremenog dizajna.

Bilo bi nam izuzetno drago da svojim prisustvom ovaj događaj učinite potpunijim i najljubaznije Vas pozivamo da tada budete s nama.

Radošević je svoju dizajnersku karijeru započeo sredinom sedamdesetih godina prošlog veka i odmah bio zapažen po otvorenom i eklektičnom pristupu vizuelnom polju, uz izuzetan osećaj za likovno izoštravanje teme sredstvima ekspresivne i dinamične znakovne naracije, što je do sada rezultiralo izradom preko 500 namenskih i art plakata za brojne kolege umetnike, manifestacije i institucije kulture, privredu, vladine i nevladine organizacije.

Posebno značajnom stavkom njegovog dizajnerskog angažmana može se smatrati zapaženo delovanje na promociji ekoloških i antiratnih projekata, što je uz urbološku konstantu ujedno i jedan od tematskih zaštitnih znakova ukupnog Radoševićevog kreativnog stanovišta i standarda.

Ne manje važnim od samog stvaralačkog dometa Radoševićevog rada svakako treba smatrati i njegov kulturno-istorijski, dokumentarni aspekt, budući da je više stotina plakata ovog autora, najčešće izvedenih u tehnici sito ili ofset štampe, posvećeno konkretnim kulturnim događajima koji su važne kulturne činjenice i orijentiri poslednjih decenija, tako da svojim totalitetom i grafičkim signalima deluju ujedno i kao alternativna kulturna istorija Novog Sada, Vojvodine i Srbije, ispričana vizuelnim jezikom.

Izložba „40 godina plakata Branislava Radoševića“ može se pogledati od 18. decembra 2015. do 01. februara 2016. godine.

Podaci o autoru izložbe

Branislav Radošević je rođen u Novom Sadu, 1949. godine. Pravnik je po obrazovanju. Multimedijalni umetnik, karikaturista, ilustrator, dizajner sa zvanjem samostalni likovni umetnik primenjenih umetnosti i art direktor. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine – UPIDIV, Udruženja umetnika sa Petrovaradinske tvrđave – „Likovni krug“, osnivač je i kreativni direktor „Galerije ITD“ – Institut za transfuziju dizajna na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Niz godina aktivno učestvuje u kulturnom životu grada Novog Sada, svojevremeno kao likovni urednik studentskog lista „Indeks“, Studentskog kulturnog centra, Kulturnog centra omladine „Sonja Marinković“ i Kulturnog centra Novog Sada. Autor je total dizajna brojnih kulturnih manifestacija: Igre sa suncem, Brankovo kolo, projekat Tvrđava, Mlad otvoren teatar u Skoplju, Malo pozorje, Novosadski jazz festival… Dizajnirao je plakate i grafički ih realizovao za Novosadsko pozorište (Újvidéki színház) i Pozorište mladih. Autor je znakova brojnih privrednih i drugih organizacija: MK komerc, Regionalna privredna komora Novi Sad, štamparija Daniel Print, COMEX, Evrotom iz Rume, Pokrajinska agencija za energetsku efikasnost, Agencija za energetsku efikasnost Srbije, AKUD Sonja Marinković, Najbolje iz Vojvodine, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, Zavod za kulturu Vojvodine… Autor je Urbane grafike, projekta Virtuelna restauracija starog gradskog jezgra, galerije Sećanje (o novosadskim mostovima), skulpture Novi pogled na Novi Sad… Autor je autentičnog novosadskog suvenira Novi Sad-Gernika, vojvođanskog suvenira Vojvodina i evropskog suvenira Leonardo (skup znakova, likovnih priča, poruka izrečenih internacionalnim jezikom-likovnim, tako da su razumljive u svakom delu planete).

Danas se profesionalno bavi grafičkim oblikovanjem grafičkih standarda, korporativnih identiteta, dizajnom plakata, knjiga i publikacija, izradom originalnih suvenira (kreativnih darova i poslovnih poklona), ambalažom, karikaturom, stripom, ilustracijom, likovnom kritikom i autorskim postavkama izložbi savremenih likovnih i primenjenih umetnika.

Izlagao je na mnogim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Samostalno izlagao 27 puta. Dobitnik je brojnih konkursa i stručnih nagrada iz oblasti kojima se bavio, među kojima su: „Zlatna forma“, Grand prix Bijenala primenjenih umetnosti Vojvodine, Nagrada ULUPUDS-a na Beogradskom oktobarskom salonu, Prva nagrada za Najbolji kalendar i poslovni poklon u Srbiji u 2014. godini (za „Soja Protein“, Bečej), Nagrada Forma Novosadskog sajma, 2015. godine (za dizajn „Soja Protein“, Bečej)… Više puta je bio nosilac nagrade Dobar dizajn Privredne komore Vojvodine. Na izložbi najboljih kalendara (Jugoslavije, SCG i Srbije), poslednjih petnaest godina uzastopno, dobitnik je Nagrade za istraživanje novih formi u oblasti jednolisnih i višelisnih kalendara. Autor je knjige dizajna Radošević design i USB knjige Najbolje iz Vojvodine.