Izložba “Tek 90 godina – knjiga Novosadskog sajma”

U godini kad Novosadski sajam obeležava devet godina postojanja i organizuje jubilarni 80. međunarodni poljoprivredni sajam, s posebnim zadovoljstvom Vas pozivamo na svečano otvaranje Izložbe “Tek 90 godina – knjiga Novosadskog sajma” dizajnera Nenada Petrina koji je tokom proteklih godina svojim idejnim rešenjima dao poseban senzibilitet sajamskim priredbama.

Izložba se priređuje i povodom 14. marta, kad je u Novom Sadu 1931, godine počela Prva međunarodna izložba i sajam priplodne stoke i poljoprivrednih proizvoda, preteča Međunarodnog poljoprivrednog sajma na Novosadskom sajmu.

Nakon otvaranja izložbe biće uručena novinarska nagrada “Petar Davidović” koju Novosadski sajam dodeljuje za uspešno praćenje događaja tokom jedne sajamske godine. Nagrada je ustanovljena u čast novinara Tanjuga i velikog prijatelja Novosadskog sajma, Petra Davidovića. Povod ovog godađaja je i 60 godina rada PRESS centra Novosadskog sajma.

Očekujemo Vas u sredu, 13. marta u 18. časova na Petrovaradinskoj tvrđavi u Galeriji za primenjenu umetnost ITD – Institut za transfuziju dizajna (ispod Sata ili na samom izlasku iz tunela).

Izložba će biti otvorena do ponedeljka 8. aprila.

 

O Nenadu Petrinu, autoru izložbe “KNJIGA NOVOSADSKOG SAJMA TEK 90 GODINA”

Nenad Petrin pripada grupi autora koji dizajnersku praksu na tlu Srbije čine vrednom i bogatom. Obrazovanje stiče u novosadskoj Školi za grafički dizajn „Bogdan Šuput“ (1991), potom na beogradskom Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna (1997). Kao jedan od najboljih studenata prva iskustva stiče u Studiju Radošević, gde učestvuje u dizajniranju i realizaciji mnogih dela. Zatim radi u Tehnosoftu na poslovima dizajna i pripreme za štampu pojedinih izdanja, a od 2001. godine je član kreativnog tima Novosadskog sajma. Od 2005. godine, u okviru sopstvenog Studija 53, nastaju, takođe, zanimljiva i vredna ostvarenja u kojim prepoznajemo stvaralački rukopis Nenada Petrina. “Oblikuje osnovne vizuelne konstante, prospekte, kataloge, oglasne kampanje, ambalažu, kalendare i niz drugih informativno-propagandnih sredstava. Delima na izvestan način potvrđuje stavove Dž. Harmsa i D. Kelnera da oglašavanje treba koncipirati kao važnu instituciju u potrošačkom društvu jer ono proizvodi „ustaljene sisteme značenja” koji imaju ključnu ulogu u pojedinačnoj socijalizaciji i reprodukciji, a tržište kao „kulturalni sistem”, a ne samo kao mehanizam za protok robe i novca. Rezultat je kultura u kojoj slikovni prikaz ima važniju ulogu nego lingvistički diskurs, jer dok je verbalno slikovito prikazivanje diskurzivno, vizuelno je slikovito prikazivanje nediskurzivno, emocionalno, asocijativno, simboličko I fikcijsko” (Miroslav A. Mušić, 2012. Taboo 57-58).

Član je Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine od 1998. Učestvovao je na nekoliko grupnih izložbi. Dobitnik je nagrada FPUiD Beograd, fonda Riste i Bete Vukanović za najbolja ostvarenja iz oblasti grafike, Specijalna nagrada izložbe kalendara 2008 – Novi Sad. Živi i radi u Novom Sadu.